søndag den 12. august 2012

Follow up...

Anette spurgte igår lidt ind til gelatine-tryk.Som jeg skrev tilbage er det en rigtig sjov aktivitet - både for børn og voksne. Billigt er det også. Og der går rigtig meget sport i at lede efter "mønstre" i helt almindelige hverdagsting; tomme toiletruller, blisterpakninger fra piller, bunden af kødbakker, blonder fra gl. puder, "anti-glid" til tæpper el. lign., lego klodser og megte mere.

Man laver en geléplade af husblas og vand og hælder i en form (fx. firkantet alu.form) Når det er stivnet begynder legen. Lidt maling på "pladen"; fordel med en trykvalse eller kagerulle. Lav mønster i malingen med, hvad man nu har fundet, læg papiret på, før hånden henover og træk papiret af. Ofte er der en smule maling tilbage som kan trykkes på et andet papir. Dette kaldes ghost print.De mange mønstre kan både laves helt enkelt eller lag på lag på lag på.... Jeg lavede i foråret et konfirmationskort til Mellemste Bukkebruse, hvor bunden var lag på lag af gelatine-tryk, og selve motivet en stencil jeg havde fundet med trommer (som er hans et og alt)

Jeg har taget et billede af selve kortet og forsøgt at fange lidt af detaljerne med nogle nær-fotos.


Jeg bruger også teknikken på mine malerier - her synes jeg den hjemmelavede plade fungere bedst da jeg dels kan lave trykket noget større, men også fordi trykkene bliver en smule mere rustikke (hvilket jeg godt kan lide)

Søndags hilsner fra Anne-Mette

8 kommentarer:

 1. Det er så sejt, Anne-Mette. Tak for dejlig inspiration - men lige et dumt spørgsmål mere. Smelter du husblassen og hælder på form?
  Og - må jeg bruge dig og teknikken i et blogindlæg. Evt. bruge et billede og henvise til din blog? Du må ha' lidt reklame og en fast læserskare.
  Jeg ville rigtig gerne melde mig som fast læser, men det forhindrede Google her i vinter, ved at ændre systemet. Os med Wordpress kan ikke bruge Google Friend mere.
  Kom godt ind i den nye uge, kære du.

  SvarSlet
 2. Hvor er du bare sød Anette!!! Naturligvis må du det... og takker for hjælpen. Det ér unægtelig lidt sjovere, hvis nogen læser det man sidder og skriver :-) Så "fire away" - og igen tusind tak :-) :-)

  Kan godt huske der var en masse rod i vinters med google og at du mostede alle dine faste læsere - sådan noget øv!!!

  Og til dit spørgsmål( som jo ikke er dumt ved du nok :-) :-) )Jo man smelter blandingen som, hvis man laver - lad os sige frugt gelé (never, ever :-))Jeg plejer at bruge lidt ekstra så jeg får en go fast plade, men har faktisk aldrig lavet noget "målfast". Når det er rørt sammen (og til denne "opskrift" er det ok hvis de forhadte husblas-trevler dannes :-))skal det på køl og SÅ til det sjove.

  Ha en rigtig dejlig uge - og Anette; tak for din medvirken til en længere grinetur herhjemme igår (fik sågar Manden til at tøhø'e, da jeg tilsidst var nødt til at dele med ham, hvad det var jeg sådan grinede af :-) )

  SvarSlet
 3. Hej Anne-Mette :)

  Inspirerende blog du har, vil følge dig fremover :)

  Nu et måske dumt spørgsmål fra mig :)

  Behøver man at lave en Gelatine plade?

  Kan man ikke bruge fx. et stykke glas?
  Og så derpå rulle malingen ud og trykke i den?
  Ja, jeg er selv meget interesseret i akrylmaling/collage og trykteknikker, så er MEGET interesseret i at vide mere :)

  Ved ikke om du 7 I har hørt om bloglovin?
  Tror man kan få et link dertil så man der igennem kan blive fast læser?

  Jeg vil gerne præsentere mig selv lidt mere på et tidspunkt, er lige stået op og skal nå en deli dag, så du fik lige min korte version af, hvad jeg elsker at lave :)

  Har faktisk nedlagt min blog, gad ikke bruge tid på at opdater den, vil hellere male og så videre :)

  Ha en god dag

  Mange hilsner Lone :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lone. Først og fremmest velkommen til bloggen :-) :-)
   Mht. dit spørgsmål så har jeg set andre bruge glasplade til at lave monoprint med - så det kan helt sikkert lade sig gøre. Jeg tror det giver en anden slags tryk (ikke dårligere, bare noget andet) da elasticiteten fra gelépladen også har noget at sige. Tror også man kan bruge de dér tynde "skum-plader" (navnet er pt. helt og aldeles uden for rækkevidde :-) ) men, hvis der kommer mærker eller andet i dem, vil det også komme med på trykket. Hvis du forstår, hvad jeg mener... Go fornøjelse, hvis du prøver det!

   Slet
 4. Tak for svar og info, må prøve mig lidt frem :))

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt :-)det er altid sjovt at prøve sig lidt frem...

   Slet
 5. Så er jeg også blevet fast læser på din blog - takket være Anette.
  Elsker at male, trykke og alt muligt andet. Prøvede geleantinetryk i går, men fulgte opskriften bag på husblassen, hvilket gjorde den for tynd. Nu er der indkøbt mange pakker husblas, så om lidt skal jeg i gang igen. Måske det er noget jeg vil prøve med min 3. klasse.
  Glæder mig til at følge dig.
  Kh Inken

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inken. Stort Velkommen til bloggen :-) Og dejligt du har meldt dig som fast læser... Det gør rigtig glad at man "skriver til nogen" :-)

   Geleen skal være forholdsvis fast så jeg plejer at bruge et par pakker mener jeg (efter at have købt en Gelli Plate går der længere imellem mit hjemmebryg)
   Det er en perfekt aktivitet til børn - man kan simpelthen ikke fejle. Jeg har lavet det flere gange med min yngste på 10 (3 kl. elev før ferien) og han synes det er super sjovt. Ikke mindst at gå på jagt i huset efter sjove ting der vil kunne efterlade en eller anden form for mærke/tryk.
   Rigtig go fornøjelse - vil da gerne høre, hvordan det går hvis du har lyst...

   Slet